nuffnang

Thursday, September 6, 2012

menantu VS mertua

Tanyalah mana-mane perempuan even mak sekali pun mana ada siapa yang hendak duduk sebumbung dengan mak mertua..ni lebih kepada konteks mentua still sihat...mesti banyak buruk dari baik nya..tapi pernahkan lelaki nak faham semua benda ni...

Mengikut statistik lebih kurang sebanyak 600 000  kat malaysia ni penceraian berlaku disebab kan kehadiran org ke-3, ke-4 yang mempunyai hubungan dengan kite...Orang2 tersebut mungkin  mentua..moyang..saudara mara dan len-len...Tapi lelaki xboleh terima semua ni dan menafikan kenyataan tu... sbb gol lelaki xfaham kesengsaraan dan kesedihan wanita ni...

Dalam segala hal yg menyebabkan perempuan terasa..lelaki mana yang akan salahkan mak ayah die..xmungkin jugak diri sendiri...so semua kesalahan tu adalah kepada isteri die.. Pernahkan die fk selepas berkahwin isteri die meninggalkan semua benda untuk lelaki itu sendiri..tiada tempat bergantung dan menyokong...Tapi bile semua kesalahan tu dilemparkan ke atas isteri... ape jer lah nasib si isteri ni.. hanya hidup dalam keadaan tertekan...

Kadang-kadang mentua akan meluahkan persaan die yang die terasa dengan menantu...sebab itu tak betul..ini salah..tapi pernah dorang tahu yang tiap2 hari si menantu ini menangis akibat tekanan...lelaki itu dah tentu akan menjaga hati mak ayah die...tapi hati menantu tu sape yang akan jaga...sebab tu lah wanita yang tinggal sebumbung dengan mentua akan menjadi lebih malang..

Bila weekend tibe..mentua dah merancang tuk pergi sana sini..tapi menantu juga ada perancangan die sendiri...si lelaki dah tentu lebih mengutamakan mak ayah die...dan si menantu/isteri ini sudah tentu terasa makin tidak diberi perhatian jika keadaan itu berterusan dan paling teruk bila tiap2 minggu terpaksa memenuhi permintaan mentua sendiri..sampai dah tiada kehidupan lagi...bagaimana?

Bila sesuatu pendapat diutarakan....dan pendapat itu bercanggah dengan mertua...dah tentu keutamaan pendapat itu diberi kepada mentua dan si menantu tu akan merasa betapa die dah xdiperlukan sebab semuanya adalah sia-sia..setiap kali..setiap hari...die terus tertekan..dan tertekan.. 

Betul lelaki kene taat kepada ibu bapa...tapi lelaki juga haruslah berbuat baik kepada isteri mereka...klu ibu bapa itu hidup sampai 3/4 usia menantu..selama 3/4 hidup itulah menantu akan rs penderitaan semata-mata..mampu ker 1/4 lagi lelaki nak tebus balik dan menjaga hati isteri die balik sedangkan ms tu hanya kekosongan dalam hati si isteri..Tak rasa terlambat ker semua itu setelah isteri dah lama tidak mengharapkan apa-apa daripada lelaki..Bagaimana pula kalau si isteri meninggal terlebih dahulu ? Bermakna lebih daripada separuh dari hidup perempuan itu  hanya lah kisah luka...

Tapi xsemua mentua dan menantu x boleh hidup bersama...Semua perlukan pemahaman...tidak boleh satu pihak sahaja yang mengalah dan tidak boleh miliki sikap pentingkan diri sendiri....