nuffnang

Friday, October 11, 2013

BAYI VS MAKANAN PEJAL

WAKTU SESUAI MEMBERI BAYI MAKAN

Tanda-tanda yang bayi anda sudah bersedia untuk menerima makanan pejal:
1.       Bayi mampu duduk dengan tegak
2.       Bayi sudah mula mengutip objek di hadapannya dan memasukkan ke dalam mulut
3.       Bayi sudah menunjukkan minat terhadap makanan anda dengan cara ingin menerkam makanan anda

Jika dirujuk kepada Kementerian Kesihatan Malaysia, bayi bersusia 6 bulan boleh mula diberikan makanan berbentuk puri, iaitu dikisar atau dilecek halus. Bagi 8 bulan ke atas, memadai makanan itu ditapis atau dikisar kasar.


TEMPOH MENYIMPAN MAKANAN BAYI
Sayur/buah puri=6bln  
Ikan/ayam = 10 minggu
puri dgn susu = 4-6 minggu
kalau campur semua bahan  = 2-3 hari


PILIHAN SAYUR/BUAH/IKAN
Sayur yg baby leh makan:
Bayam Hijau@Merah, Brocoli, Kentang, Carrot, Pumpkin, Avocado

Buah yang baby leh makan (jangan lupa buang kulit dulu) :
Pear, Apple Merah, Pisang, Strawberry, Blueberry

Ikan yang boleh di makan (semasa umur 8 bulan ke atas) :
ikan salmon (mmg banyak khasiat), ikan yu, ikan ketul (yang guna untuk buat fish n chips)

  
CARA BUAT PUREE BUAH/SAYUR:

  1.  Rebus/stim buah/sayur. Kalau rebus, kena rebus satu2 buah/sayur... gunakan sedikit air dan api kecik ye. Kalau stim, boleh stim sekali 2/3 jenis2 sayur/buah...
  2. Blendkan buah atau sayur..Boleh guna blender kering. Tambahkan sedikit air.


CARA BUAT PUREE NASI/ BERAS PERANG:

  1. Masak nasi mcm nak buat bubur. Air lebih dr biasa.. biar nasi tu sampai kembang.
  2. Campur dengan vege. boleh guna list kat atas, untuk permulaan, try satu2 bahan, jgn campur, cuba untuk seminggu.. tgk ade ape perubahan ke, takut perut dia tak leh terima .
  3. Pada ibu yang nk antar kat pengasuh..Ibu yg nak buat asing utk simpanan boleh bekukan asing2 dlm baby cubes atau dlm ice tray. Kalau guna ice tray, lepas dah beku, keluarkan dan masukkan dalam tupperware/bekas utk letak dlm freezer... jgn beli yg murah.. takut karang kesan tak elok pada anak kita.. steam sayur satu2.. then blend n simpan dlm tpt beku, kalau nk guna.. kuarkan dulu.. and then masuk dlam slow cooker sekali dgn beras.. masak.. dan blend..
  4. Masak lama skit yg nk campur sekali bahan.. mcm saya dalam sekali masak.. jgn simpan lama2.. tak elok hilang khasiatnya.
  5. Nak simpan dalam freezer simpan dpm tupper kecik.

CARA BUAT PUREE IKAN/AYAM/DAGING

  1. Stim/rebus ayam/ikan/daging smpai lembut...
  2. Blend smpai lembut (tambahkan air lebih sikit sbb ikan/ayam/daging ni rasa dia kuat). Utk daging, air kena tambah lebih lagi sbb rasa dia mmg kuat utk baby...
  3. Bekukan sama mcm sayur/buah.