nuffnang

Wednesday, September 21, 2011

Wedding: catering_1

Tadi aku sempat lah cal satu catering ni...biaselah nak survey tuk harga n menu semua... ni lah resultnye :

Katering
Harga : 9.50/pax
Menu :
- nasi - nasi putih & nasi minyak
- air - sunquick & sirap
- Gulai daging kawah
- Ayam - 2 pilihan (percik @ ayam msak merah)
- Ikan bilis @ ikan kering
- Acar timun @ kerabu
- Sambal belacan
- Pencuci mulut (agar2 santan@bubur pulut itam@bubur kacang@tapai)
- Peralatan pinggan mangkuk dll


Harga Khemah

1. 1 Khemah lengkap - 6 meja, 50 kerusi, kipas -rm 350
2. 1 Khemah pengantin siap semua - 200
Total : rm550

Plan Aku :
Jemputan : 600
Total harga per pax : 600 X 9.50 = rm5700
Khemah : 1 @ 2 khemah tetamu n 1 khemah pengantin: rm350 + rm200 = rm550 @ rm350(2) + rm200=rm900

So,

Total budget  untuk khemah n catering (600pax) : rm6250@6600

Wednesday, September 7, 2011

Kuat

Kkdang dalam perhubungan ni kite slalu diuji...mungkin xterlampau kot aku katekan yang xde perhubungan pun yang sentiasa aman...tu la asam garam ms bercinta...

Ade yang diuji dengan mendapat psangan yang xsetia...ade yang dapat psangan yg jenis play...xlupe gak psangan yg xbertanggungjwb, kurang skap gentlement, kurg caring,kuat cemburu, psyko, mengongkong..maklumlah macam2 jenis manusia yang ada ni kan...semua tulah yang akan datangkan perslisihan dalam perhbungan...

Walau apepun caray kite kene pertahankan perhbungan kite tu sehabis daya...xmungkin kite akan membiarkan sesuatu yang pernah indah seketika dlu musnah camtu jerkan...

Tuk tu kite kene kuat hadapi semua permasaalahan dlm hubungan kite...kuat dengan kesabaran...ketabahan...pengorbanan macam2 lagi lah...kite kan wanita..even physikal xkuat tapi mental kita kan kuat...menangis lah klu dpt mngembalikan kkuatan....tu jerlah senjata kekuatan yang kite ade...

Tapi andaikata masalah tu mlebihi tahap kemampuan kite.... Rasay semua tau ape pengakhirannyer kan....bukan kite xnak or xmampu tuk terus bertahan tapi mungkin jalan perpisahan tu yang terbaik...mintak laa petunjuk dr Allah sbb Die yg maha mengetahui ape yg terbaik untuk kite.....

Berdoalah juga tuk kite beroleh kekuatan tuk menempuh ari2 kite yang mendatang.....

Tuesday, September 6, 2011

Theme's wedding

Nak kahwin  selalunye antara benda yang kite fikir ialah  tema warna tuk majlis perkahwinan.. biase lah tu..aku pun xpasti lagi nak tema ape ni... thah laa maybe pas tengok baju pengantin nanti dapat laa tema ape yang nak dipakai.. kalau ikut kehendak tu nak tema color yang soft jerlahh....tema2 yang terang tu cam nampak panas jer kan..aku pun xminat sgt warna2 terang ni...

Dan ni antara tema2 yang ade yang  aku kumpul dari majlis orang2 kat tenet :-

video















So tema tuk majlis perkahwinan aku ialah : ????

Raya 2011

Sekarang ni ramai yang masih mood raya..ehh mestilah baru bape ari raya kan... Raya tahun ni pun rasa sangat ok....rasanya raya paling lama sejak aku mula keja.rs mmg sgt berbaloi laa..sbb dari start balik kg sampai la balik kl balik ade jer xtvt yg nak dibuat...oklah lagi pun tahun depan lum tentu aku dapat balik raya....

Tuk menu raya cam biaselah menu wajib, satey ngan nasi himpit....tapi ape yg specialy tahun ni...first time wat lemang.....heheh...ape yang klakary malam raya tu gigih masing2 duk surf tenet cari resepi cam ner nak wat lemang....sbb masing2 xtau bakar lemang tu ambik ms 3-4 jam, so berjagalh sampai kul 3.30 pagi..mmg pengalaman tul...tapi nasib bek lemang tu masak even lembik skit..maybe terlebih letak santan.,..oklah first attempt klu next time wat rsy dah ok...pastu wat rendang daging...punyelah xprepare sampai terpaksa minta daun kunyit dengan jiran...nak beli kat kedai semua ckp dah abis....yelah malam raya...hheheh...mane laa sedap kalau xde daun kunyit kan.pape pun nasib bek semua jadi dengan jaya nyer..

Oleh sbb cuti awal raya tahun ni..sempat gak laa aku wat biskut kelapa, tat, conflake n kek batik..spatuty plan nak wat biskut kacang n koko crunch gak tapi sbb oven wat hal..terbantut nak sambung wat kuih...oklah lagi pun dah banyak kuih yg beli...

Perjlnan balik kg n balik semula ke kl semua agak lancar...oklah sbb aku balik bkan waktu faverate tuk balik katekan..kire aku ni pandai jugak lah merancang perjlnan...hehe

Raya pertama pas tunggu adik beradik len balik dr solat raya..sempat lagi kitorang bergambar ....pastu pergi ke umah abang yang len....semua rumah la kitorang pegi...konvoi 3 kete...

Raya ke2 lak pegi umah abang kat bachok kel...sebelum tu ade sedara dtg umah....sharian jugak laa abis...

Raya ke3, kul 10 sampai kul 3 pegi majlis pertunangan member bek aku, timm. Jadi camera man yang kurg bertauliah...pastu aku ngan timmi, ros, nina, nini n anaky konvoi 3 kete ke umah member aku yg len,sayda....lpas abis beraya umah die...aku, timmi n ros pegi umah jie tuk majlis kawen akak die lak...

Raya ke4, aku ngan akak aku pegi jalan2 ke billion n kb mall...akak aku nak shopping katey...sempat la beli 2 3 barang...balik umah sampai kul 12 lebey tgh mlm...dah la ujan...takut gile drive, jln sunyi, guruh lak tu...mcam2 dalam kpala tapi alhamdulillah semua selamat sampai umah...

Raya ke5 lak sblum balik sempat la pegi jupe erah...lepak jap umah erah bercrite...pastu pegi umah timmi...pastu kitorg pegi majlis sambut mnantu umah din n majlis kawen suzi...ptg tu baru gerak balik ke kemaman...tdo smlaman umah akak aku...

Raya ke6 or esoky....drive lik kl...pastu start keja.

Sebnary klu nak bercerite psal raya ni mmg xabis...tapi tulah sdikit sebanyak raya tahun ni...selamat hari raya 2011..