nuffnang

Thursday, December 29, 2011

Tirai 2011

Ermm tiap kali hujung tahun mesti akan terasa cepat nyer masa berlalu...mest aku akan terfikir sejenak ape yang telah aku lalui sepanjang musim...Sebenary mmg banyak yang kite wat tapi bile fikir balik sekali gus rasa cam xade pape kan...Sebab yerlah hari2 kisah kite berkisah kat kerja..kerja..kerja.. mmg xnampak...Tapi bile belek2 kalendar balik..sebenary banyak jugak peristiwa yang berlaku...lebih2 cam aku..suke catitkan xtvt yang aku wat dalam calendar...

Pape pun benda paling besar yang aku wat sepanjang 2011 ialah masa pertengahan bulan aku langsungkan pertunangan ngan en. tunang... rasa cepat jer masa dah setengah tahun aku lalui ari2 sebagai tunangan...kalau cerita psal hubungan mmg banyak suke duka...Klu cite psal duka dah tentu benda yg memeritkan tul x...camtulah sebaliky...

Penghujung tahun ni..tahniah ler kepada sahabat aku yang baru menikah di kedah....baru balik dari kenduri die sabtu lepas..masa pergi kenduri die tu mmg terasa sangat ..besty kahwin..lebih2 lagi yang pergi dengan member2 yang dah kawen kecuali aku ngan en. tunang... masing2 ade anak..masing2 sibuk bermain, bergurau senda dengan anak...hati mane yang x teringin..tapi anak tu rezeki dari Allah...kekdg org dah bertahun kawen still xpat anak..aku cume berharap agar rezeki tuk aku dipermudahkan...

2 hari lagi tahun 2011 bakal melabuhkan tiraiy...selamat tinggal 2011...Terima kasih semua yang terlibat atas suka duka sedih gembira sepanjang menjalani perjalanan kehidupan aku... moga tahun 2012 memperolehi lebih kenikmatan dan keberkatan..Insya-Allah....Selamat tahun baru 2012..!!

facial_treatment_3

Ok ni lak last voucer treatment aku beli..antara semua tu aku paling suke yg ni...sbb mmg nampak kesan kecerahan tu..tapi biaselah treatment mane leh pegi skali terus nak nampak kesan yg kekal...kene ler pegi bersesi2..layanan die ok2 jerlah...biase jer.. tapi aku paling suke yang ni...kedai die kat sri petaling ...jln radin tengah...jenuh jugak nak mencari kedai tu..tapi nasib lah ade en. gps..hehehe..memudahkan dan menjimatkan masa perjalanan..huhu.. name kedai tu Advanced Beauty Aesthetics...


Tuesday, December 13, 2011

facial_treatment_2

Ermm ni lak facial yang ke2 kat the roses beauty & spa @ taman equin..katey dlm 2 jam lebey tapi nak dekat 4 jam dibuat nye...jenuh laa pulak en. tunang menunggu sampai xtenang akak yang wat facial tu sbb hp asyik bunyi jer...aku pun same mane ade tenang...sbb ms tu mak ayah die nak pegi beranang...last minute lak tu btau..last2 aku  gak yg salah yg dah booking sminggu lebey awal sbb lambat..ermm thah laa..abaikan..mmg kene byk mngalah laa kan...lebey2 nanti bile dah kawen nanti...bile duk skali ngan mak mertua ni..standard laa tu...bukan senang semua tu...tanye lah mane2 pompuan pun..mane ade nak duk same ngan mentua..bukan ape kkdang ape yg kite wat nak kene ikut cara dorg..bukan cam tu..bukan cam ni..last2 jadilah cam die kan..dah bukan dr kite lagi..xade peluang tuk berdikari..belajar dari kesilapan..dapat lak en tunang yg langsung xmemahami pompuan ni...adehh lagi lah kene berganda2 bersabary...tapi cam ner skalipun  xboleh nak halang hak lelaki tuk tunaikan tanggungjawab die..xspecially kat ibu kan...xpelahh berbakti kepada ibu bapa..itu lebey penting...

Ok..skrang ni aku nak crite pasal spa kan..hehehe..secara keseluruhan oklah sbb pekerja2 kat stu baik..pastu melayu, senang nak berurusan... facial cume biase2 jerlahh..tapi aku suke akak yg urut sluruh badan tu..mmg sedap lah rs.. tapi tahan sakit skit laa kan..pastu geli lak tu..heheh..aku act nilah kali pertama berurut..kesian kan..hehehe..mmg aku xsuke sbb geli...aku leh bagi 3.5 bintang jerlaa kot kat spa ni...Tapi klu  nak dikira dengan harga tu lebey daripada cukup laa kan....3 jam lebey tuk rm48 jer..





Wednesday, December 7, 2011

Facial Treatement _1

Sementara banyak sale bulan 12 ni selain sale barangan aku juga ade beli sale yang berupa voucher.. ni adalah treatment pertama aku selepas lama xservice muka ..:

 







Aku dah redeem voucher ni pada 26/11/11..service dekat HSY Beauty semua ok...even harga camtu nampak laa perubahan kat muka aku...yang penting aku punye white and black head clear lahh..bagi aku oklah jugak saloon ni..

Kulit aku katenyer kering sbb terhidrat..tulah pakai make-up tapi xcuci betul2..aku sebnary dah cuci pun tapi cuci dengana pencuci muka jer bukan make-up remover...mane nak tanggal kesan make up tu...huhuhu...Pape pun aku suke jugak laa service die even harga die tawarkan tu sangat laa murah...

Rawatan gigi

Cepat tul masa berlalu kan...lagi 5 bulan lebey aku bakal melangsungkan perkahwinan...huhh..seram tuk melangkah ke alam yang lebih serius....yang penuh dengan komitmen dan tanggungjawab sepenuhy...Keinginan mmg setiap orang mesti ade..selain mengikut sunnah rasulullah..perkahwinan boleh dikatakan antara benda yang paling mulia yang boleh diibaratkan seperti mendirikan masjid...

Sebenarnya aku bukan nak bercerita tentang perkahwinan act kat entry ni...just nak cite pasal rawatan gigi..hehehe..gigi adalah aset penting jugak..tul x..nak senyum cam ner klu gigi kotor ...wat malu jer kan...mmg pict leh edit..tapi biarlah ia secara semulajadi....xdelah berat mulut nak senyum... 

Tuk rawatan gigi aku memilik Klinik Pergigian Tiew kat kelana jaya... Hargay mungkin agak standard tapi aku suka doktory..stakat ni pegi doktor2 kat situ baik2 dan nurse2 yang jaga kaunter pun bek..xdelah nak tarik muka..aku paling bengang kalau jenis yg jaga kaunter tapi muka masam mengalahkan jeruk..buruk...even semua pompuan...oklahh... Aku pun xdelah malu nak bertanye psal gigi aku ni...
 Sorry pict agak kabur...

Ni antara rawatan yang aku wat kat klinik tu :-
# 30/11/10 - Cabut geraham gigi (mmg xleh dielakkan) - rm105
#15/3/11 - Simen tuk gigi yang berlubang - rm 80
#18/11/11 - Tukar 2 simen lama kepada simen putih - rm 170
#16/12/11 (latest) - Bersihkan gigi...

Ingatkan nak wat tratement pemutihan gigi tu..tapi sbb mahal, dekat rm2000 plus...xpelahh hold jerlah dlu banyak lagi benda yang nak disettlekan...klaulah below 1000..nak juga aku wat


Barang Hantaran :)

Tuk bulan ni aku n en.tunang beli barang hantaran..mmg kitorang rs xsabar...tapi rasay mmg patut beli time ni lah..sbb kat mane2 mmg mega sale skrg...selain dapat barang branded, harga pun kire berpatutan laa jugak kan tuk barang tu... Ni antara barang yg kitorang beli sebagai hantaran tuk kawen dlm bulan 6 nanti. Xpelah lah beli awal skit...ni ant strategi gak laa kan... 

Tuk En. Tunang : 

1. Digital Al-Quran











- Beli kat dealer kat mudah.my..xsilap name die abg man, dapatlah dlm rm 200. Berbaloi aku rs beli al-quran digital ni.. 

2. Perfume - ralph lauren set 











  - Dalam set tu ade-deodorant spray, perfume n perfume spray... Hargay dlm rm365..berbanding harga sebenar dlm 700++ . Beli kat sogo..masa tu mmg sale tuk krismas. pastu dapat pulak percume beg makeup...cantik..klu beli harga beg tu dalam seratus lebey. 

 3. Wallet and Belt - polo club 
 










-Ni pun beli kat sogo..harga die time tu dalam rm 179...pun separuh dari harga sebenar...En. tunang yang berkenan..die jer pun nak pakai nanti..so dah die nak yg ni..beli jerlah kan 

4. Set harian lelaki - Loreal
 










Set harian lelaki complete...ade dlm lapan barang rasey jename loreal..semua ni  hargay rm 176..berbaloi laa dari beli satu2..Ni pun beli kat sogo.

5. Jam Tangan - Santa Barbara-polo club








- Jam antara barang yg agak mahal dalam fikiran kitorg..huhh..survey punye survey kedai jam..so berkenan laa yang ni...pas diskaun dptlah dalam rm 350...Beli kat kedai dalam sogo gak...Inipun kire yg agak murah laa ni...

6.Kemeja -Seed











-En. Tunang mmg berminat dengan peralatan seed..klu boleh die nak seed semua.tapi sbb wallet,belt xde plihan..so die ambik laa kemeja ni.Hargay dlm rm143 lepas diskaun hampir 70% 


****************************************
Tuk Aku : 

1. Handbag-Piere Cardin
 








-Sesambil jejalan kat parkson...ttibe aku berkenan beg ni...lagi pun ms tu mmg tengah sale gak.so pas diskaun hargay jadi dalam rm200

 2. Jam Tangan - Santa Barbara-polo club











-Actually ni couple set same dengan jam en.tunang...hargay same gak dalam rm350


3. Perfume - Pretty Elizabeth Arden











Dan ni lak set perfume tuk aku...hehe..Elizabeth arden..hargay dalam rm264 selepas sale...

Huhh...puas kami bershopping..Habis dalam 2k ++ jugak kat Sogo...Tinggal 3 barang lagi tuk hantaran...cincin tuk die, rantai tangan tuk aku n telekung serta sejadah....Tuk barangan ni xkisah act mahal pun sbb kite sendiri yang guna kan...so klu mahal skit kat sini...kire bukanlah satu benda membazir pun..tul x...

Wednesday, September 21, 2011

Wedding: catering_1

Tadi aku sempat lah cal satu catering ni...biaselah nak survey tuk harga n menu semua... ni lah resultnye :

Katering
Harga : 9.50/pax
Menu :
- nasi - nasi putih & nasi minyak
- air - sunquick & sirap
- Gulai daging kawah
- Ayam - 2 pilihan (percik @ ayam msak merah)
- Ikan bilis @ ikan kering
- Acar timun @ kerabu
- Sambal belacan
- Pencuci mulut (agar2 santan@bubur pulut itam@bubur kacang@tapai)
- Peralatan pinggan mangkuk dll


Harga Khemah

1. 1 Khemah lengkap - 6 meja, 50 kerusi, kipas -rm 350
2. 1 Khemah pengantin siap semua - 200
Total : rm550

Plan Aku :
Jemputan : 600
Total harga per pax : 600 X 9.50 = rm5700
Khemah : 1 @ 2 khemah tetamu n 1 khemah pengantin: rm350 + rm200 = rm550 @ rm350(2) + rm200=rm900

So,

Total budget  untuk khemah n catering (600pax) : rm6250@6600

Wednesday, September 7, 2011

Kuat

Kkdang dalam perhubungan ni kite slalu diuji...mungkin xterlampau kot aku katekan yang xde perhubungan pun yang sentiasa aman...tu la asam garam ms bercinta...

Ade yang diuji dengan mendapat psangan yang xsetia...ade yang dapat psangan yg jenis play...xlupe gak psangan yg xbertanggungjwb, kurang skap gentlement, kurg caring,kuat cemburu, psyko, mengongkong..maklumlah macam2 jenis manusia yang ada ni kan...semua tulah yang akan datangkan perslisihan dalam perhbungan...

Walau apepun caray kite kene pertahankan perhbungan kite tu sehabis daya...xmungkin kite akan membiarkan sesuatu yang pernah indah seketika dlu musnah camtu jerkan...

Tuk tu kite kene kuat hadapi semua permasaalahan dlm hubungan kite...kuat dengan kesabaran...ketabahan...pengorbanan macam2 lagi lah...kite kan wanita..even physikal xkuat tapi mental kita kan kuat...menangis lah klu dpt mngembalikan kkuatan....tu jerlah senjata kekuatan yang kite ade...

Tapi andaikata masalah tu mlebihi tahap kemampuan kite.... Rasay semua tau ape pengakhirannyer kan....bukan kite xnak or xmampu tuk terus bertahan tapi mungkin jalan perpisahan tu yang terbaik...mintak laa petunjuk dr Allah sbb Die yg maha mengetahui ape yg terbaik untuk kite.....

Berdoalah juga tuk kite beroleh kekuatan tuk menempuh ari2 kite yang mendatang.....

Tuesday, September 6, 2011

Theme's wedding

Nak kahwin  selalunye antara benda yang kite fikir ialah  tema warna tuk majlis perkahwinan.. biase lah tu..aku pun xpasti lagi nak tema ape ni... thah laa maybe pas tengok baju pengantin nanti dapat laa tema ape yang nak dipakai.. kalau ikut kehendak tu nak tema color yang soft jerlahh....tema2 yang terang tu cam nampak panas jer kan..aku pun xminat sgt warna2 terang ni...

Dan ni antara tema2 yang ade yang  aku kumpul dari majlis orang2 kat tenet :-

video















So tema tuk majlis perkahwinan aku ialah : ????

Raya 2011

Sekarang ni ramai yang masih mood raya..ehh mestilah baru bape ari raya kan... Raya tahun ni pun rasa sangat ok....rasanya raya paling lama sejak aku mula keja.rs mmg sgt berbaloi laa..sbb dari start balik kg sampai la balik kl balik ade jer xtvt yg nak dibuat...oklah lagi pun tahun depan lum tentu aku dapat balik raya....

Tuk menu raya cam biaselah menu wajib, satey ngan nasi himpit....tapi ape yg specialy tahun ni...first time wat lemang.....heheh...ape yang klakary malam raya tu gigih masing2 duk surf tenet cari resepi cam ner nak wat lemang....sbb masing2 xtau bakar lemang tu ambik ms 3-4 jam, so berjagalh sampai kul 3.30 pagi..mmg pengalaman tul...tapi nasib bek lemang tu masak even lembik skit..maybe terlebih letak santan.,..oklah first attempt klu next time wat rsy dah ok...pastu wat rendang daging...punyelah xprepare sampai terpaksa minta daun kunyit dengan jiran...nak beli kat kedai semua ckp dah abis....yelah malam raya...hheheh...mane laa sedap kalau xde daun kunyit kan.pape pun nasib bek semua jadi dengan jaya nyer..

Oleh sbb cuti awal raya tahun ni..sempat gak laa aku wat biskut kelapa, tat, conflake n kek batik..spatuty plan nak wat biskut kacang n koko crunch gak tapi sbb oven wat hal..terbantut nak sambung wat kuih...oklah lagi pun dah banyak kuih yg beli...

Perjlnan balik kg n balik semula ke kl semua agak lancar...oklah sbb aku balik bkan waktu faverate tuk balik katekan..kire aku ni pandai jugak lah merancang perjlnan...hehe

Raya pertama pas tunggu adik beradik len balik dr solat raya..sempat lagi kitorang bergambar ....pastu pergi ke umah abang yang len....semua rumah la kitorang pegi...konvoi 3 kete...

Raya ke2 lak pegi umah abang kat bachok kel...sebelum tu ade sedara dtg umah....sharian jugak laa abis...

Raya ke3, kul 10 sampai kul 3 pegi majlis pertunangan member bek aku, timm. Jadi camera man yang kurg bertauliah...pastu aku ngan timmi, ros, nina, nini n anaky konvoi 3 kete ke umah member aku yg len,sayda....lpas abis beraya umah die...aku, timmi n ros pegi umah jie tuk majlis kawen akak die lak...

Raya ke4, aku ngan akak aku pegi jalan2 ke billion n kb mall...akak aku nak shopping katey...sempat la beli 2 3 barang...balik umah sampai kul 12 lebey tgh mlm...dah la ujan...takut gile drive, jln sunyi, guruh lak tu...mcam2 dalam kpala tapi alhamdulillah semua selamat sampai umah...

Raya ke5 lak sblum balik sempat la pegi jupe erah...lepak jap umah erah bercrite...pastu pegi umah timmi...pastu kitorg pegi majlis sambut mnantu umah din n majlis kawen suzi...ptg tu baru gerak balik ke kemaman...tdo smlaman umah akak aku...

Raya ke6 or esoky....drive lik kl...pastu start keja.

Sebnary klu nak bercerite psal raya ni mmg xabis...tapi tulah sdikit sebanyak raya tahun ni...selamat hari raya 2011..

Thursday, August 18, 2011

Cuti 2011

Setelah 3 or 4 kali bertanye kat HR barulah aku dapat jawapan cuti aku...tu pun lepas aku bebel..mau x.. sampai nak kene tanye banyak kali..org dah laa nak plan cuti raya ni..standard laa tu nak tau.. HR mmg cam ni.. klu x didesak wt xtau jer sampai laa kite tanye next ariy....cam tu lah perangai HR kat ofis aku ni...tapi mungkin xsemua HR cam tu...tapi xpelah ..kitorg pun dah cam keluarga...xdelah nak kisah sangat...

Jeng..jeng..jeng..ni die cuti yg tinggal tuk tahun ni : 












Lega jugak sebab ade banyak hari lagi.. dan stelah bekerja lebih 3 tahun kat company ni..baru aku tau cuti leh carry forward maksimum 6 hari...hehehe... tahun ni aku plan nak carry forward 6 ari lah sbb mesti banyak cuti nanti wat preparation tuk kawen...mesti akan ulang-alik ke kg...biaselah bila kampung jauh ni..

Pape pun mmg aku xsabar nak balik raya dan berehat kat umah...

Sunday, August 14, 2011

lagu raya

Aku sebnary antara pendengar setia hotFM..leh dikatakan tiap-tiap pagi aku duk layan.. lebih-lebih lagi segmen pagi tu a.m kru... Aku mmg minat ngan si fafau ni..bagi aku die ckup sempoilah... Pastu faizal lak suke membuli ni... slalu gamat jer...kekadang ade gak xleh nak tahan tergelak aku kat ofis...tapi still cover lah...

Skarang ni dah 2 minggu pose..skrg dah ade lagu-lagu raya kat hotFm ...semangat pulak aku nak raya ni...kejap jer rasa pose tahun ni... tapi oklah tu dah mmg nak raya...this week lak masa tuk shopping raya..huhuhu...aku raya tahun ni baju raya maybe beli kat nilai..tgk la klu ade yg berkenan... klu xde beli kat kl jerlah kot...

Raya tahun ni cuti hampir 2 minggu..huhuuuu!! leh laa aku berehat2 kat kg...pas kawen nanti xtau lagi cam ner kan .banyak benda yg nak kene setting bile dah kawen ni.. nak2 bile duk ngan mak mertua ni..dapat lak mak mertua tu cerewet, suke bebel, keras kpala..kkdg tension...tapi sabar jerlah..pengorbanan kot.... thah  laa..bile aku fk psal benda ni..terus aku resah..huhh...susah sgt rasa..hope aku bahgia lepas kawen..aminn...Hope raya tahun ni lebey meriah...peace..

Thursday, August 11, 2011

setahun bersama ....

Sedar tak sedar dah stahun lebih kami menjalinkan hubungan...sekejap jer rasa..rasa baru jer couple..tapi pape pun yg penting kami dapat hadapi halangan-halangan dalam tempoh suaikan diri dengan cara memasing..biaselah bile dah sayang tu ape2 kesusahan pun tutup sebelah mate jer lah kan..mmg kitorang ade cara memasing dan bile bersame ni cara tu kene disatukan..

Betullah tolak ansur tu penting dalam perhubungan..lagipun bila dah masing2 umur akhir remaja ni, 26 dan 27..so cara bercinta tu kira secara dewasa lah...Dah xde dah merajuk yang berpanjangan..pujuk memujuk keterlaluan...cam dulu2...cinte skrg ni so simple dan ade satu matlamat jer..tuk ke gerbang perkahwinan... cara berinteraksi, berfikir pun dah len...mmg tu benda yang normal k...

Dia.. seorg yg mungkin xbanyak kerenah, mengutamakan mak ayah die..Seorg yg kurg ilmu psal pompuan...mmg kurang pengetahuan lah even dlu seorg playboy..mungkin sebab die xde adik beradik pompuan..dia cam igt pompuan ngan laki ni same jer..thah ler.. xsuke nak memujuk2 ni...kurang sense of humor benda2 remeh yg sebnary penting bagi pompuan....xsuke wat kejutan...kurg menghargai seseorg tu..gile dengan kereta... sanggup xmkan tuk kereta die(mmg kebanyakan lelaki camtu agaky).. agak mementingkan kemahuan die ...kawan yg bek tapi as pakwe....ermm..kene fikirkan tu..xkan membuat sesuatu benda yg x mendatangkan keuntungan tuk die.. kurang ambik berat kecuali tuk family die jer.. klu bila time kite happy mmg sesuai tuk share ngan die..tapi bile sedih..die bukan org yg sesuai di sisi kite.. kurg sabar...banyak lagi lah...tapi tulah serba sedikit sifat die yg aku kenali...

Even banyak yg buruk dari bek tapi aku bukan jenis berkira sangat... kkdg kite dah tau perangai die cam tu so xperlu nak harapkan lebey daripada die...contoh klu die bukan jenis seorg yg boleh ade di sisi time kite sedih..so kite kene lah cari cara kite sendiri tuk hapikan diri sendiri.. klu die jenis kurg sense of humor psal pompuan...xbolehkan kite nak harapkan die lebih...mengharapkan die bagi sesuatu yg istimewa, sesuatu kejutan.... Tapi bukan senang nak bertahan dengan die..kesabaran tu penting dalam perhubungan..kalau sentuh pasal bahagia..mungkin die akan datang bile kite bersederhana dalam kehidupan.. Kekadang keinginan perlu dikorbankan tuk pertahankan perhubungan..yang penting kene ikhlas..

Klu dah dinamakan lelaki mmg xterlepas tuk pandang pompuan yg lebih cun even keluar bersame dengan kite... even pandangan die dengan ekor  mate jer....tapi bile kite dah tahu tu xperlulah nak cemburu sgt.. Tapi cemburu tu sebenarnyer sentiase ade bile dah rasa sayang ni.. tapi kite kene pandai tuk tanganiy..jgn lah sampai ia jejaskan perhubungan kite...

Secara jujury..aku rasa sgt hapi masa 2 bulan pertama..sbb msa tu biaselah tengah hangat...rasa sgt bahgia..bulan2 yg sterusnye biase2 jer...gaduh..ok..gaduh..ok...tup2 dah setahun lebih dah usia perhubungan ini.. secara keseluruhannyer lebih banyak ok lah dr gaduh or perselisihan faham...biase lah sedangkan lidah lagi tergigit org ckap..nikan pulak kite dalam hubungan ni..mmg betul laa tu...tapi papepun kite kene pandai hadapi permasalahan....kene rasional dalam hadapi ape2 masalah...

Aku cume harap akan hubungan ini terus berkekalan hingga ke gerbang perkahwinan...dan semoga kasih sayang tu semakin bertambah dan terus bertambah nanti...amin...





puase 2011

Dah hampir 2 minggu di bulan ramadhan..bulan umat islam berpuase.. So far penuh lagi puase and slamat lagi dari meninggalkan puase..ehhe..oklah tu semuay cam berjalan lancar jer.. even minggu lepas cirit-birit dan hampir demam..tapi pas mkan ubat semuay ok..alhamdulillah

Tahun ni aku berpuase sebagai tunangan orang.. xde yg beza sgt tapi cam weekend aku dapat sahur and bukak pose ngan die.. sekurangkan aku dapat selalu bersame die.. n aku pun nak selalu bersame die... Aku selalu berharap agar jodoh kami hingga ke akhir hayat ini...

Dalam masa seminggu lebih ni, baru skali aku pegi bazaar kat kajang xsilap aku... even xdelah besar sgt tapi oklah ade jer mkanan tuk dibeli... Klu time pose ni ape2 mkanan pun nampak cam sedap jer kan..hehehe..aku sempatlah beli mkanan  cam murtabak ayam and daging, roti bom tu, roti jala,ayam golek seekor, kuih sagu and kuih yg atas die color ijau n bawah die pulut, laksa, lauk - jantung pisang msak lemak n paru goreng, dan air tebu...waaa banyak tul..tapi perlu diingat tu bukan aku sorg yg mkan k..tu tuk 5 org mkan k..mak , ayah tunang, tunang, aku n sorg member kitorang..kire oklah tu.

Tentang aktivi pose, sok aku akan bkak pose ngan member uitm aku , ema dan ele...bukak kat umah aku.. just beli mkanan kat bazaar kelana jaya jerlah...pastu lepak kat umah..oklah lagi pun mmg lama jugak la xborak-borak ngan dorg...Ari sabtu lak aku n tunang ade bbq or makan2 kat umah member kitorg kat klang..tu sebnary acara tahunan..klu seperti tahun2 sebelum ni umah tunang aku jadi port tuk aktiviti bukak pose tap disebabkan sorg member kitorg baru pindah umah, jadi wat kat umah die lahh...Menu yg kitorg bawak..satey daging n ayam, nasi himpit, hotdog..nanti leh la men bakar2...

Dalam bulan ramadhan stakat ni sempat gak laa aku mngaji al-quran dua tiga helai...alhamdulillah...dah lama jugak aku x mengaji ni...aktiviti yg sgt mulia yg ditinggalkan..moga bulan ramadhan ni amalan akan terus bertambah... amin ya Allah...

Bulan puase ni kul 4.30 aku dah bleh balik....heheh..sempat laa aku mandi dan sediakan makanan tuk berbuke semua...bagus jugak company ni..even company cine pun.. tapi yg penting kebajikan tuk org mlayu ni terjaga..baguslaah...Tapi sepanjang bulan ni aku sgt bz...ari2 rasa sekejap je...oklah tu... pape pun moga ramadhan kali ini lebih bermakna dari sebelumy...aminn....


Wednesday, August 10, 2011

PMS

PMS atau name omputihy Premenstrual Syndrome adalah satu sindrom perubahan hormon. Ia biase berlaku kat pompuan seminggu sebelum datang haid. tapi hakikat lelaki tak pernah nak faham kewujudan sindrom ni. Orang lelaki menganggap benda ni hanyelah sikap mengada2 dr wanita or awek dorg..

Kebiasaan nyer sindrom  ni akan menyebabkan pompuan jadi tidak seimbang dari segi emosiy... disebabkan oleh rasa penat yang terlampau, stress, pening kepala, sakit bahagian abdomen dan sebagainya.. ade jugak yang memerlukan treatment seperti migrain dll... xlupa juga  penambahan berat badan boleh berlaku sekitar waktu ni.

Aku pun tak terlepas alami pms ni .. dan kebanyakan perselisihan dengan pakwe aku aka tunang aku sekitar waktu ni lah...kekadang aku boleh atasi tapi kekadang xboleh.. aku jadi bimbang, lebih sensitip dalam perhubungan.. senang cakap ...klu sblum ni aku dapat bersabar and ok jer tapi bile xkene ms ni aku jadi terlebih sensitip, cepat melenting..tulah yg aku dapat detect stakat ni...pastu dapat pulak tunang yang kurang cool...makin menjadi-jadilah gaduhy...hehe.klu lah laki ni bleh bersifat lebey gentle...kan ok...laki susah klu xde ilmu psal ni dorg susah nak faham... sbb tu tunang aku slalu ckp kekadang die xfham ngan aku...thahla...tapi xbleh nak salahkan PMS ni semata-mata.. yang penting kene tau cara nak kawal emosi dengan baik...istigfar bila rs marah or bile xboleh nak kawal emosi...hope semuay berjalan dengan baik hendak-NYA... aminnn..

kenangan....

Kekadang ramai orang selalu hidup dalam kenangan... sesuatu benda yang terlalu manis untuk dilupakan... terlalu sayang tuk ditinggalkan .. semua orang ade kenangan ...xkiralah itu kenangan yang mengembirakan, menyedihkan.. semua itu dipanggil masa silam...masa lampau.. Kekadang aku tersenyum sendiri mengimbaui kenangan lalu...tapi kekadang sehingga aku menitiskan titisan jernih... Walau sedih macam mane pun kenangan itu tetap tidak mahu dibuang..tetap mahu disimpan utuh dalam sanubari ini....

Kalau dulu org menggunakan pena tuk menulis dalam diari hidup dan meletaky di bawah bantal...dicelah-celah buku...tapi keadaan sekarang dah terlalu banyak berubah..sekadang orang menggunakan media elektronik tuk menyimpan kenangan . Kalau dulu kenangan tu tuk kite meluahkan rasa hanye tuk diri sendiri tapi sekarang rasa itu dah boleh dikongsi, didiscusi dengan sahabat-sahabat maya yang tentu nyer tidak dikenali..sekadang ni diari-diari sudah kurg laku lagi sebagai pendamping hidup...walau ape pun cara tapi  ia  bersesuaian dengan keadaan semasa.. Mungkin 10 or 20 tahun akan datang lain pulak caray...sape tau..

Apepun keadaan nyer..alasannya...kenangan adalah kenangan..ape yang penting idup reality yg kene tempuh..mmg kekadang takut tuk memikirkan... lebih-lebih lagi bile fikir masih panjangkah lagi masa aku tuk aku terus menghembus nafas menjalani hidup ini dan menjadikannyer sebuah kenangan...



Tuesday, June 28, 2011

exhibition

Esok start exhibition sampai ari sabtu kat mid valley... tapi aku xterlibat yg terlibat budak2 sale & marketing dan technical support ... tapi still kene datang ofis gak sabtu ni tuk stanby...ape aku nak buattt??? tido? men tenet tu dah tentu lah.. huhh..bosan2...nak wat cam ner terpakselahh...tapi bile ingat balik bagus gak xterlibat pun... xdelah nak kene bersesak2 ngan org ramai... bek lepak ofis jer men fb or sewaktu dengan nyer....or bleh laa aku bukak you tube besar2..huhuuuu....pape pun act byk jer yg bleh dibuat...

Tuesday, June 21, 2011

Rezeki

Masing-masing ade rezeki tersendiri kan...tapi napelah aku rasa rezeki aku cam susah sangat..bukan xbersyukur tapi tulah..mungkin ade salah aku kat mane2... Mungkin aku xcukup usaha lagi dalam capai ape2 yg aku nak dalam hidup ni...Hope idup aku ni xslalu susah cam ni lah... aminn...Allah xkan menguji hambanye dengan benda yang xtermampu...

Engagement day

4 june 2011.. tu ler tarikh pertunangan aku akhiry semua nyer berjalan dengan lancar tanpa ade masalah2.. perbincangan antara kedua keluarga juga berjalan dengan lancar..aku puas hati dengan keadaan pelamin, make-up...alhamdulillah...

Secara kasary ni budget tuk majlis pertunangan tu :

1. Baju(promotion) + korsek + inner - rm200
2. Hantaran2   (wat sendiri) - rm500
3. Pelamin + make-up + dulang + alas - rm540
4. Jamuan makan - rm 500
5. Kos pegi balik Terengganu  - rm300
5. Total - rm2140

Ermm banyak jugak tu...xpelahh janji puas ati...

Tuesday, May 31, 2011

Interview

Semalam aku ade 2 interview, satu kat maybank dan satu lagi kat sensata technology. Interview smlm oklah tapi klu dapat yg kat maybank tu kan bagus… xsalah agaky berharap kan.. so kene tunggu 2 minggu lagilah nak dapat result… berdoa n berharap pun dah…tawakkal jerlah klu ade rezeki kat situ keja jugak lah kat situ… Aku rs dah tibe sangat masay tuk aku tukar keja… tuk dapat yg lebih baik… persekitaran yg lebih baik…

Wednesday, May 25, 2011

Sudirman Cup

Aku mmg jenis suke sport .kebanyakan sukan femes aku tgk…sbb tulah masa budak rumah nak pasang astro syarat pertama kene ade sport… hehe..smlm tgk sudirman cup mesia lawan indon sgt mengecewakan…mesia kalah 2-3 dengan indon…Aku paling bengang single pompuan tu…terlalu teruk bagi aku…kat mane2 lakukan kesilapan…baik kat net, kua court, servis…mmg package nak bagi mate…yang paling bengang men macam org pas bangun tdo..xbersemangat…muke ngantuk jer.. kkdg  aku fk..tu jer ke pemain terbaik yg Malaysia ade. Xde fight langsung padahal lawan Indonesia jer…  Bagi regu pompuan n mix spatuty kite ade pluang leh menang Nampak seimbang tapi thah laa maybe bukan rezeki menang kot… tapi mmg kite kekurangan pemain badminton pompuan… Hope persatuan badminton kite ade solution psal ni…

AIsheteru (menunggu)

Tetibe glamer  lak lagu ni skrg...lirik die pun not bad...ade betuly gak tu...aku layan jerlah :

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana
ooo…

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan

walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
akan tulus a a ai aishiteru

hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah
o…uo..
banyak segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali

*** menunggu itu bukan satu yg mudah…menunggu itu adalah satu kesabaran yang mungkin ade halangan****

Sunday, March 13, 2011

Lee Chong Wei

Even sok keja, tapi aku sanggup tahan mate dr tdo sbb nak tgk Lee Chong wei lawan lindan all england 2011 awal pagi tadi... Aku bab2 sukan ni mmg amat fanatik skit... Akhiry CW menang bergaya 21-17, 21-17...nampak laa CW control game... rs puas ati gile bile die dapat jinakkan lindan yg cam berlagak tu..mesti die xsangka kalah... Dapat bayangkan perasaan hapiy CW time tu...ikhlas n humble jer... hope die terus maju..go..go ..hope die jadi juara tuk olimpik 2012 sbb tu lahh yg die harapkan sebelum bersara..yg pasti aku hapi sbb lindan xdpt tunjuk tarian stempat die tu..yg biase die wat bile menang dgn CW...Pasni hope xde lagi badi kekalahan CW bile jupe ngan Lindan....well done..

Hikayat Merong Mahawangsa...

Kat blog mane2..ramai yg berckp psal hikayat merong mahawangsa ni..aku pun nak komen jugak sbb aku dah tgk sabtu lepas dekat USJ summit ...ni komen aku :

1. Aku rs bangga sbb kite bleh hasilkan filem cam ni..tahniah kat KRU n team HMM
2. Starting cite feel aku cam bukan tgk cite mlayu...cam tgk cite omputih...sbb cara die display ckup menarik...
3. Aku surf2 tenet ade gak ckp kelemahan cite ni.. tapi bagi aku keseluruhan cite amatlah ok... cam dapat menutup kekurangan cite tu
4. Aku puas hati sesangat dengan cite tu...
5. Xrugi nak pegi tgk...berbaloi der..
6. aku bagi 4.5/5 bintang tuk cite tu..sbb xde cite yg perfect...
7. Filem ni membuatkan ade yg tgk lebih dr 3 kali..mmg bangga ler...

Hope kutipan filem ni memberangsangkan kat luar negara jugak... Well done..good job KRU...

azam member aku...

Member aku ckp azam die tuk tahun ni nak bercinte..nak ade pakwe...

Kebetulan pulak member Mr.. ade yg ngah mencari2 jugak..so aku bercadang laa perkenalkan dorg berdue....pas jumpa...tgk cam ade +ve respon..tapi xtau lah sbb dorg berdue yg rs... Klu menjadi, maknay aku dah menolong member aku tunaikan azam die...aku bukan ape cian tgk member aku...perlukan seseorg tuk ngadu memandgkan kerja n ari2 die aku tgk xhapi jer...

Tapi aku berharap jugak laa sblum declare die akan tanye pendapat aku dlu...sbb aku nak btau die..."Jangan couple sbb member2 len dah couple or dah kawen.. fk samada die sendiri sudah bersedie tuk tu or ade x chemistry antara dorg berdua..couple bukan tuk skrg jer tapi tuk ms depan...aku nak die fk sedalamy dlu sblm trime..."

Tapi klu dia xnak mintak pendapat aku pun..aku still rs ok..anggaplah die dah fk semasaky...

Wednesday, February 16, 2011

teka- teki

Hari ni sgt laa boring kat ofis ...sempat lagi men teka teki ngan mr. soklan2 berkaitan ngan kitorang

Soklan 1 (aku ) : warna kegemaran aku n dia (dia kalah) - 1-0
Soklan 2 (dia )  :  warna kete dia n aku (aku kalah-sbb xtau warna betul kete dia(silver grey mix hitam).mane nak tau kan campuran color...huhh) - 1-1
Soklan 3 (aku)  : 3-huruf first plat kete (lupa dia pinjam kete aku..dah tentu2 dia pegi tgk sbb lama jer nak jwby..so seri) - 2-2
Soklan 4 (dia)   : Warna underwear kami....(ni pun xaci sbb aku pakai underwear baru beli same2 smlm...nasib jaw dia salah..kih..kih) 

So resulty seri 2-2

Soklan penentu lum terfk lagi.... continue... hehehe...

Sunday, February 13, 2011

coklat

Pagi tadi ms bekfast aku bagi coklat tuk mr...dia tanye :
Mr  : Tuk ape ni? ** xsuke coklat pun
aku : saje...org bagi tu ambik jerlah...byk tanye lak..

Sebelum dia gerak pegi ofis dia sempat ckap
Mr : Coklat ni bukan sbb hari valentine kan....** baru dgr khutbah...xbek ingat hari valentine...
Aku senyum jer....bagus jugak pakwe aku ni....malu pun ade rs...

Tuesday, February 8, 2011

'short cost'

"Nak kawen kene ade det...
Tgk simpanan ....campur tolak bahagi darab...lum ckup...
Terpakse dlm rela mencatukan perbelanjaan...opstt rela dlm terpakse
Kate org 'normal laa tu nak kawen'...
No more enjoy???...eh xdelahh..
Mungkin lebey tepat ... Tiade lagi enjoy yg berlebih-lebihan, tiade lagi shopping berlebihan..."

Antara perkara yg dicatukan dengan rela itu :
  1. Perjlanan dr rumah ke ofis dlm 10 minit dgn kreta...xde jauh sgt ler.. skrg kene start berjln ke ofis ..(membawa maksud len korbankan waktu tido)..jimat dlm rm 80/month tuk parking ofis...misi ni ade 2 tujuan....kuruskan badan (maybe lebey kepada dptkan bentuk badan ideal) & jimat rm80
  2. Catu penggunaan hp + broadband...klu sebelum rm130++/month skrg kurgkan kepada rm100/month.jimatlah dlm rm 30-50
  3. Kawal penggunaan kad kredit...huhu...sbelum ni dlm rm300-400/month...cube kurg dlm rm 250. jimat lagi dlm rm 50 - 100...
  4. Kurgkan karok(sbelum ni leh katekan tiap minggu..hehe..), fastfood...
  5. Hadkan penggunaan det dlm rm10/day...bleh kerr???...mkan tgh ari dah rm7 ++...xpe..terus mencube...

Ini pulak yg kene korbankan tuk dpt bentuk badan yg ideal...huhh:
  • Sebolehy jgan mkn nasi pada waktu mlm...kawal!!
  • Joging dlm 3 kali seminggu..
  • No more fastfood ketika diet..lebeykan sayuran(kene vegetarian)...

emm..moga selamat semuay..hehe

Tuesday, February 1, 2011

'ku bukan aku'

Dedication  to you ....

kekadg aku sunyi tanpa kamu....
Aku juga sunyi tanpa kamu..kamu..dan kamu....

Plan - Pertunangan

6 February nanti gelap 10 bulan kami couple... slalu saje plan tuk jadi lebey serius... sebnary kami sudah pun merancang sampai 5 tahun ke hadapan....ape hala tuju hubungan ni...tapi segalay hanye perancangan ...semuay Allah yang tentukan..semoga semuay dipermudahkan dlm hubungan kami ini..aminn..

Initial plan tuk hubungan jadi lebey serius, kami membuat keputusan tuk bertunang dlm bulan jun nanti...dan sekarang ni aku bz menyiapkan hantaran2 hasil dr keja tangan sendri...hehe... Byk jugak checklist yg belum wat :

Pakaian : Baju tunang, tudung, slendang, korsek, eksoseri len(option)...
Mini pelamin + dulang&alas : Sewa (lum booking)-awal bln 5
Hantaran : tuala, kek, buah, potpouri, makanan, coklat, sireh junjung ( in progress)
Makanan
Alatan make-up

Tulahh secara kasary, byk lagi barangan yg lum dibeli..huhhh...

Permulaan....

permulaan yg bek tuk bulan 5 bulan pertama...aku gembira....even slalu ade perkara memeningkan kepala aku...tapi aku anggap itu hal sampingan...perjlanan perhubungan kami tetap berjalan dengan lancar....

dia pun makin lama makin berubah ...tapi pemikiran psal pompuan  tetap kosong...zero...langsung xmemahami ...siapekah pompuan??...cam ner pompuan?...even waktu dulu dia seorg yg playboy..dikelilingi pompuan..tapi scara logik..playboy  tahu ke psal pompuan?...tau ke menghargai seorg wanita...klu tau...xmungkin seorg lelaki boleh memegang title playboy...logik jugak...

pape pun...aku terima dia  dlm keadaan dia yg skrg...bukan 5 or 8 tahun lalu...aku terima dia seaday dia...hope begitu jugak dia....biarlah kisah2 dlu jadi kenangan terindah dlm hidup dia...begitu jugak aku... biarlah kesilapan dlu jadi teladan tuk dia...begitu jugak aku....

mengimbau....part 2

April 2010

Dia mahukan jawapan dr aku 6 april 2010...padahal waktu tu aku still xpasti...msalah dengan member aku lagi yg xpernah settle (aku xboleh nak cerita sbb terlalu sensitif)...permulaan tahun 2010 agak memeningkan aku..boleh dikatakan mnyusahkan aku laah...

Akhiry aku ambik keputusan berkata 'ya' pada dia...aku mula dapat rs dia lahh destiny tuk aku....

Tapi  ms  tu  terlalu  banyak  keraguan  aku  kat dia terutama  psal :
  • kesetiaan
  • keyakinan
  • kejujuran
  • kebahgiaan
  • ms depan

mengimbau....part 1

Sekitar 2008...

Mengimbau kenangan first time jupe..masa tu xsilap men boling..act nothing yang menarik tapi aku cume xyakin kate2 member2 aku...member aku pesan yg kawan dia sorg ni seorg playboy ..banyak pompuan...aku tgk dr fizikal biase2 jer....slekeh adelahh..hehe...

Sesekali tgk hp xlepas dr tangan dia..hehe ...asyik tot..tet msg memanjg...tapi aku xkisah ....lagi pun dia bukan member aku pun pd waktu tu...

Sebelum & selepas tu member aku byk bercerite psal dia ...camner playboy nyer dia...byk yg buruk2 lahh...xnampak lak yg beky pada dia...boleh dikatakan semua kisah2 dia aku hampir tau...terutama  ms kolej...aku dengarkan  jerlahh....


Perjumpaan2 sekitar 2008 tu mmg xlebey dr hang out dgn kawan2....noktah

********************************************************

Sekitar 2009....

Kami lebey banyak hang out same2..antara xtivit:
- menghabiskan weekend
- sambut tahun baru
- bowling
- karok.
- lepak2 kat kedai mamak...

Mmg keraplah jupe.... tapi aku jarang lah dpt berckp ngan dia..maybe xpernah kot..scara personal...just gelak2 jer mengikut topik...

scara summary nyer dah mule anggap dia as my  friend...

********************************************************

Sekitar 2010

Hang out same2 tu semakin kerap..mungkin sbb dia dah pindah rawang...klu sebelum ni dia kat kajang...so xtvt dia pun sekitar kajang...tu pada pengamatan aku lahh...

Aku xpernah laa terlintas nak berkenalan ngan dia scara serius...maksud aku lebey dr seorg kawan....

Rasay dlm bulan januari tu lah, after sambut besday aku kat karok amp sunway... slalu ym dia, msg ngan dia.. tapi semua tu xde maksud pape bagi aku just anggap member...

-------------

mac 2010

- Dalam ym dia mcam nak take serius dlm hub...aku ms tu terfk, teragak2..cite2 psal dia sbelum ni...aku xmahu jadi salah sorg mangsa playboy dia...aku mmg takut nak bagi harapan, cipta harapan...aku dah lama xcouple(hampir 4 tahun)..so klu couple pun aku nak itu yg last...aku sgt xyakin dgn dia...

- Tapi dia ckp dah nak brubah ..dah makin nak berubah...aku bingung nak bagi keputusan....dlm ati aku xpasti...tapi mungkin terbit jugaklahh perasaan kat dia...cam klu xym or msg tu...rs ade perasaan sunyi...Puas aku fk..puas aku cari jawapan...adekah tu perasaan cinta atau just suke....

- Kesimpulan feb , mac april 2010...aku xtenang fikir psal ni..pasal ms depan aku...