nuffnang

Monday, September 24, 2012

kad merah

First sekali aku memang bersyukur kepada Allah sebab memberi peluang untuk aku merasa keadaan dan saat ini.. memang sesuatu yang mengembirakan bila pergi klinik, wat urin test dan selepas tu doktor bagi report kad merah...Ati pun tersenyum riang jerlah kan...akhirnya aku diberi kesempatan untuk merasai keadaan ini.. : 

Aku gak diberi multi-vitamin tuk ibu mngandung  iaitu obimin...Actually bila aku surf-surf banyak version yang cakap obimin xperlu ambik lah usia 4 bulan ke bawah lahh..memang banyak version...Aku pun xpasti mana satu yang betul...Ni antara versi yang aku tgk agak positif psal obimin ni

"yg saye tau obimin tu tok bg kite xpucat/kurg tenaga...kalau u dah kuat xperlu la...it depend pd org la..cam saye anak first dr kasi obimin dan second dr kasi piramilet..bih kurg jer fungsi ubat tu...ia support bdn kite la..lain org lain la situasinyer...it depend on ur body la.."

"for those yang preggie.. nutrisi penting adalah iron ( zat besi) dan folic acid...
zat besi adalah penting penghasilan pigmen hemoglobin yang terdapat dalam sel darah merah.. fungsi hemoglobin adalah untuk mengangkut oksigen dan membekalkan kepada sel2 badan ibu dan juga sel2 badan baby yang sedang membesar tu...
selalunya ketika mengandung, isipadu darah meningkat tetapi pengahasilan sel2 darah tidak serancak peningkatan isipadu darah..jadi ibu mengandung cenderung utk mengalami masalah kekurangn sel darah, yakni anemia.. gejala anemia adalah cepat2 terasa letih, lebih teruk lagi, pitam...
folic acid pula penting untuk pembentukan saraf2 bayi....foilc acid yang mencukui penting untuk mencegah kecacatan sistem saraf...so jangn skip ok.... makan!
obimin spt yang diterangkan di atas sudah merangkumi kedua2 nutrisi ini... so those yang dah ambik obimin tok sah lagi amik folic acid... tapi kalo nak makan 2 2 pon tak kisah.. tak membahayakan.. cuma membazir je la.. sbb folic acid cuma diperlukan dalam kuantiti microgram sahaja untuk pertumbuhan saraf yang normal...selebihnya akan dikumuh oleh badan ibu..
obimin juga mengandungi zat besi yg sudah mencukupi.... kurang sikit gejala muntah2 kalo nak banding pil zat besi (selalunya istilah pil tambah darah, or pil kaler coklat) yang dibekalkan oleh kementerian kesihatan..."

Setiap klinik len doktor bagitau dan len vitamin doc bagi  sebab tulah macam2 versi ade.. Tapi yang pasti keperluan yang dikehendaki tu ade tuk baby dan ibu...

Ni lak antara kandungan yang ade dalam Obimin sekadar informasi :
Each film tablet contains :
Vitamin A : 3,000 USP units,
Vitamin D : 400 USP units
Vitamin C : 100 mg
Vitamin B1 : 10 mg
Vitamin B2 : 2.5 mg
Vitamin B6 : 15 mg
Vitamin B12 : 4 mcg
Nicinamide : 20 mg
Calcium Panothenale : 7.5 mg
Folic Acid : 1 mg
Ferrous Fumarate : 90 mg
Calcium Lactate 250 mg
Copper : 100 mcg
Iodine : 100mcg.

Selain perlu menjaga pemakanan yang sihat, aku pun dah mula terasa pening2 lalat ni..hope xkene alahan yang teruklah sebab tiap-tiap hari aku kene drive lebih kurang sejam lebih untuk ke ofis..huwaaa...Hope semua berjalan dengan lancar..Insya-Allah...